MARMOD Faz III, Marmara'nın geleceğine yön verecek!

 

Marmara Denizi'nde sürdürülebilir yönetim ve ekosistem sağlığı için ileri yenilikçi teknolojilerin kullanıldığı Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Faz III Projesi’nin Açılış Toplantısı, 4 Kasım 2024'te Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi – Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü iş birliğiyle ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülen proje Marmara'nın sürdürülebilir geleceğine yön verecek önemli çıktılar sunmayı hedefliyor.

 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ender Ciğeroğlu ve ÇED İzin ve Denetim Genel Müdür Yardımcısı Sn. Fatih Ekmekçi'nin de katıldığı etkinlikte; çeşitli kamu kurumlarından uzmanlar, ODTÜ araştırmacıları ve ulusal düzeyde önde gelen araştırma kurumlarının temsilcileri de yer alarak Proje’nin kapsamını yakından inceleme fırsatı buldular.

 

Açılış konuşmalarının ardından, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel’in çalışmalarına 2017 yılında başlanan MARMOD Faz I ve 2019’da devam edilen Faz II projeleri kapsamında elde edilen bilimsel bulgular doğrultusunda Marmara Denizi'nin mevcut durumu hakkında kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Prof. Dr. Yücel; Faz I ve Faz II aşamalarında Marmara Denizi'nin kirlilik durumu ve oksijen seviyesine ilişkin konularda önemli veriler elde edildiğini vurgulayarak, MARMOD Projesi’nin Marmara Denizi'nin ekosistem sağlığını artırmaya ve bölgedeki çevresel baskıları azaltmaya yönelik atılacak adımları belirlemeye yönelik temel bir bilimsel altyapı sunduğunu belirtti.

 

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ise 3. Fazına geçilen MARMOD Projesi’nin Marmara Denizi’nin ekosistem öncelikli yönetim planlarını oluşturmada önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak projenin ana hedeflerini ve beklenen çıktılarını katılımcılarla paylaştı. Bu yeni aşamada, Marmara Denizi'nin tüm paydaşları da içine alacak şekilde sürdürülebilir yönetimini sağlamak adına ileri bir "Dijital İkiz" çalışmasının gerçekleştirileceğini belirtti. Prof. Dr. Salihoğlu Marmara Denizi Dijital İkiz’inin, kısa ve uzun vadeli Marmara’nın üzerindeki tüm baskıları göz önünde bulundurarak mevcut koşullar ve koşullar değiştirildiği durumdaki senaryolarda olabilecek değişimleri göz önüne sereceğini, bu sayede, gelecekte Marmara Denizi'ni etkileyebilecek çevresel risklerin daha hızlı tespit edilip gözetilerek uygun yönetim stratejilerinin bilimsel verilere dayalı olarak şekillendirilebileceğini ifade etti.

 

MARMOD Faz III Projesi kapsamında oluşturulacak dinamik bir yapıya sahip Marmara Denizi Dijital İkiz’i mevcut ve sürekli veriler ile düzenli olarak beslenecek ve böylece ekosistemin sürdürülebilirliği için ulusal ölçekte önlemlerin alınmasına ve yönetim stratejilerinin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.

 

MARMOD hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.