KARADENİZ ORTAK DENİZCİLİK GÜNDEMİ

Karadeniz’de Kıyı ve Su Altı Kültürel Miras Turizmine Dayalı Mavi Ekonomi Gelişimi: Öncelikler ve Fırsatlar

Karadeniz için Ortak Denizcilik Gündemi (CMA), 2018 Burgaz Bakanlar Deklarasyonunun devamı olarak 21 Mayıs 2019 tarihinde ülkemizin de aralarında bulunduğu Karadeniz kıyıdaş ülkelerinin Bakanları tarafından onaylanmıştır.

Karadeniz için kabul edilen bu girişim, Avrupa Komisyonunun deniz havzaları stratejilerini desteklemek amacıyla Avrupa İklim Altyapısı ve Çevre Yürütme Ajansı (CINEA) ve Avrupa Komisyonu Denizcilik ve Balıkçılık Genel Müdürlüğü (DG MARE) tarafından uygulanmakta olan “Atlantik, Karadeniz ve Batı Akdeniz için Deniz Havzaları Yardım Mekanizması Projesi” ile desteklenmektedir. 

Bu proje kapsamında, Türkiye Ulusal Koordinatörü olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı önderliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri ile Türkiye Ulusal Odağı tarafından 5 Aralık 2024 Perşembe günü 14:00-17:00 saatleri arasında ‘’Karadeniz’de Kıyı ve Su Altı Kültürel Miras Turizmine Dayalı Mavi Ekonomi Gelişimi: Öncelikler ve Fırsatlar ‘’ konulu çevrimiçi bir çalıştay gerçekleştirilecektir.

Karadeniz mavi ekonomi potansiyelinde kıyısal ve sualtı kültürel miras öğeleri ve bunların turizme kazandırılması potansiyeli hayli yüksek, ülkelerarası işbirliğini teşvik edici bir konu olarak, 2019’da yürürlüğe giren ve ülkemizin de tarafı olduğu Karadeniz Ortak Denizcilik Gündemi ve bunun bilimsel ayağı olan Stratejik Araştırma ve Yenilik Gündemi (SRIA) çerçevesinde ele alınmaktadır.  Bu doğrultuda ilk ulusal etkinlik 13 Nisan 2021'de düzenlenmiş olup Türkiye'nin Karadeniz için Ortak Denizcilik Gündemi (CMA) Ulusal Koordinatörlüğü çerçevesinde önemli bir girişim olarak hayata geçirilmiştir.

Takip toplantılarında, Karadeniz için Ortak Denizcilik Gündemi (CMA) 2021 Türkiye Koordinasyonu ve AB Denizcilik İşleri ve Balıkçılık Genel Müdürlüğü (DG MARE), bölgesel fayda sağlayacak projeler geliştirmek için bir çalışma grubu kurmayı öngörmüştür. Karadeniz Stratejik Araştırma ve Yenilik Gündeminde (SRIA) tanımlandığı üzere, su kalitesi, çoklu stres etkenleri ve ekosistem hizmetleriyle ilgili zorluklar da bu grubun çalışma alanına dâhildir. 2025 yılı itibariyle bu grubun kurulup çalışmaya başlaması gündemdedir.

5 Aralık 2024 tarihinde düzenlenecek ulusal etkinliğin amacı ülkemizdeki sualtı miras çalışmalarından örnekler vererek bunun gelişmeye açık sektörlerle sinerjisini ortaya koymaktır. Bir başlangıç teşkil edecek bu etkinlik Karadeniz bölgesinde denize dayalı turizmi teşvik etmek ve sualtı kültürel mirasını mavi ekonomi sektörleriyle bütünleştirerek sürdürülebilir bir ekonomik model oluşturmaya yönelik önemli bir adım olacaktır. Ayrıca etkinlik, Karadeniz için giderek öncelikli hale gelen bu konudaki ilgili Bakanlık uzmanları, araştırmacılar, sektör temsilcileri ve karar vericileri bir araya getirme amacını taşımaktadır.

Kıyı turizmi sektöründe çalışmalar gerçekleştiren ilgili paydaşları, akademisyenleri ve özel sektör temsilcileri aramızdan görmekten mutluluk duyarız. Katılım talep formunu tamamladıktan sonra nihai katılım durumu e-posta aracılığı ile iletilecektir. Kayıtların en son 29 Kasım 2024 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

Toplantı Gündemi