ODTÜ-DBE BİLİMSEL ÇEVRİMİÇİ SEMİNER SERİSİ

Gün: 8 Aralık 2021

Saat: 14:00 (GMT+3)

Konuşmacı: Quentin Mauvisseau

Başlık: Su Sistemlerinde eDNA Türe Özgü Yaklaşım veya Metabarkodlama Kullanılarak Tür Tespiti

Çevirimiçi Seminer Serisi, Oslo Üniversitesi'nde Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi Quentin Mauvisseau ile devam ediyor. Quentin Mauvisseau, eDNA metabarkodlama ve türe özgü saptamaya dayalı iki vaka çalışması üzerine araştırması ve eDNA tabanlı saptamanın yararlarını ve sınırlamaları üzerine bulgularıyla bizlerle beraber olacak. Konuşma Zoom platformundan İngilizce olarak yapılacaktır. Sınırlı sayıda yer olacağını ve fazla kayıt olursa enstitü üyelerine öncelik verileceğini lütfen unutmayın. Aşağıdaki linke tıklayarak kayıt olabilirsiniz. Kayıt olduktan sonra toplantı kimliği şifresi Zoom üzerinden otomatik olarak e-mail adresinize gönderilecektir.

 

Şimdi Kayıt Ol! 

 

Su Sistemlerinde eDNA Türe Özgü Yaklaşım veya Metabarkodlama Kullanılarak Tür Tespiti

Dünya yüzeyinin %71'i suyla kaplıdır, tatlı su bunun %2,5'ini temsil eder ve yalnızca %1'i erişilebilirdir. Büyük ölçüde, iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte kirlilik veya habitat değişikliği gibi bir dizi insan kaynaklı faaliyetler nedeniyle, biyoçeşitlilikteki belirgin düşüş dünyadaki tüm ekosistemlerde meydana gelmektedir. Sucul ekosistemler diğer birçok habitattan çok daha az ilgi görmektedir bundan dolayı sucul sistemlerde nesli tükenmekte olan ve tehdit altındaki türlerin sağlığını ve durumunu değerlendirmek için etkin biyoçeşitlilik izleme programlarına acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, Sucul ekosistemleri araştırmak için kullanılan mevcut tekniklerin genellikle etkisiz, istilacı, zaman alıcı ve taraflı olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak, moleküler tabanlı tespit araçlarının uygulanması, genellikle daha hassas ve uygun maliyetli oldukları için tercih edilebilir seçeneklerdir. Yüksek güvenilirlik, hassasiyet ve tahrip etmeyen özellikleri ile Çevresel DNA (eDNA) tespiti, umut verici sonuçlar veren bir moleküler araçtır. Bu seminerde Dr. Mauvisseau, tür varlığını veya topluluk kompozisyonunu araştırmak için eDNA metabarkodlama veya türe özgü algılamaya dayalı iki çalışma sunacaktır. Özellikle eDNA tabanlı tespitin faydaları ve potansiyel sınırlamalarına vurgu yapacaktır.

 

Kısa Özgeҫmiş

Quentin Mauvisseau, Oslo Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi'nde Doktora Sonrası Araştırma Görevlisidir. Tatlı su sistemlerinde habitat kalitesini değerlendirmek için alternatif yöntemler üzerine yaptığı çalışmalar ile Derby Üniversitesi'nden (Birleşik Krallık) doktora derecesini almıştır. Uzmanlık alanları, eDNA izleme, moleküler biyoloji ve biyolojik korumadır. Mevcut çalışma konusu, ormansızlaşma ve diğer antropojenik değişikliklerden etkilenen ekosistemlerde, referans oluşturma ve yenilenmeyi izleyebilmek için eDNA ve metabarkodlama yöntemleri ile biyoçeşitlilik dinamiklerini ölçmektir.

https://scholar.google.com/citations?user=esIORaEAAAAJ&hl=fr