Nature

ODTÜ-DBE limanı, oldukça gelişmiş Mersin kıyıları göz önüne alındığında, deniz canlıları için önemli bir barınak ve korunaklı kayalık yaşam alanıdır. ODTÜ-DBE limanının zengin biyoçeşitliliği, 2008'den beri tüm balıkçılık faaliyetlerini tamamen yasaklayan idari karara bağlanabilir. Dahası; liman birçok balık türü ve diğer deniz canlılarının yeni yumurtadan çıkmış larvaları ve yavruları için bulunmaz bir cennet görevi üstlenmektedir.

Limanın diğer bir karakteristik özelliği ise, bir kısmı yakındaki Lamas Nehri'nden, diğer bir kısmı da limanın içindeki küçük plaja akan yeraltı sularından gelen yüzeydeki sığ tatlı su tabakasıdır. Bu özellik nesli tükenmekte olan Nil kaplumbağasını (Trionyx triunguis) çekmektedir. Bu kaplumbağalardan bir kaçını yüzeyde yüzerken ya da sıcak havalarda kıyıda dinlenirken gözlemlemek mümkündür.

ODTÜ-DBE Kampüsü (606.000 m2’lik alanda), 1979 yılında Mimar Prof. Dr. Alaaddin Egemen'in (1926 - 2011) katkılarıyla kurulmuştur.

Kampüsün ormanlık alanı, çeşitli kuş türlerine ve diğer yaban türlere ev sahipliği yapmaktadır. Küçük limon bahçeleri de kampüsün bir diğer özel yanıdır. Çiçekli bitkiler ve çalılar enstitü arazisinin doğal güzelliğini daha da güçlendirmektedir.

Spor ve Rekreasyon

Kampüs; yüzme, şnorkelle yüzme ve su topu gibi diğer su sporları için mükemmel bir fırsat sunmaktadır. Plaj ve kampüs arazisi; kuş gözlem yürüyüşleri, tempolu koşu ve açık hava yogası için idealdir. Ayrıca kampüste bir basketbol sahası ve bir tenis kortu da bulunmaktadır.

Enstitü çevredeki bölgeler ise yürüyüş ve bisikletin yanı sıra tarihi yerlere geziler için de olanak sunmaktadır.