ODTÜ-DBE BİLİMSEL ÇEVİRİMİÇİ SEMİNER SERİSİ

#02 Webinar

Tarih: 03 Haziran 2020

Saat: 14:00 (GMT+3)

Konuşmacı: Dr. Valeria Ibello

Başlık: Air-Sea carbon dioxide exchanges in the Mediterranean Sea: a focus on the North-eastern Levantine basin / Akdeniz'deki karbondioksit akıları: Kuzeydoğu Levanten havzası örneği

Çevirimiçi seminer serimiz Dr. Valeria IBELLO ile devam ediyor! Kuzeydoğu Akdeniz'de hava-deniz CO2 değişimi, karbonat sistemi ve pH seviyeleri üzerine son araştırmalarını sunacak. Konuşma Zoom platformunda İngilizce olarak verilecektir. Sınırlı sayıda yer olacağını ve fazla kayıt durumunda Enstitü üyelerine öncelik verileceğini lütfen unutmayın. Aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak kayıt olabilirsiniz. Kayıttan sonra, toplantı kimliği ve şifre Zoom aracılığıyla otomatik olarak gönderilir.

 

Şimdi Kayıt Ol!

Özet

Okyanuslar sanayi devriminin başlangıcından bu yana, insan faaliyetleri tarafından yayılan toplam CO2'nin yaklaşık %30'unu emmiştir. Aslında, okyanusların atmosferik CO2 artışını tamponlama kapasitesi karbonat sistemi sayesinde geniştir. Bundan dolayı, okyanusların yüzeyindeki pH seviyeleri dünya çapında giderek azalmakta ve birçok kimyasal, fiziksel ve biyolojik faktöre bağlı olarak değişken bir yoğunlukta olmaktadır. Hava ve deniz arasındaki CO2 akılarının ölçümleri su kolonu boyunca karbonat sistem parametrelerinin değerlendirilmesi ile birleştiğinde, okyanus asitlenmesinin seviyelerini ve risklerini belirlemeye ve ekosistem üzerindeki etkilerin nihayetinde azaltma eylemlerine olanak sağlamasını öngörmeye olanak tanır.

Akdeniz'in CO2 değişimi açısından atmosferle neredeyse dengede olduğu bilinmektedir. Fakat özellikle Doğu havzasındaki doğrudan mevsimsel ölçümlerin azlığı, havza ölçeğinde yıllık hava-deniz CO2 akı bütçesinin tam olarak değerlendirilmesini engellemektedir. Bu çalışma, Kuzeydoğu Akdeniz'in farklı mevsimlerinde karbonat sistemi ve hava-deniz CO2 değişimini araştırmaktadır. CO2 akılarının ana itici güçlerini belirlemek için fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçler araştırılmıştır. Sonuçlar, literatürden de bilindiği gibi, bölgedeki genel oligotrofik durumun CO2 değişim şiddetini denize doğru sınırlandırdığını göstermiştir. Diğer yandan, kış mevsiminde, artan birincil üretimle birlikte denizdeki CO2 miktarı da artış göstermiştir. Ayrıca, kışın yüzey sularının soğuması ve örnekleme döneminde gözlemlenen yüksek rüzgar stresi yoğunluğu, CO2'nin denize nüfuzunu arttırmıştır. Bununla birlikte, Kuzeydoğu Akdeniz'de ölçülen pH değerleri, Akdeniz genelinde yapılan önceki çalışmalarda gösterildiği gibi, dünya okyanusları için bildirilenlerden ortalama olarak daha yüksek bulunmuştur.

Anahtar kelimeler: Kuzeydoğu Akdeniz, hava-deniz CO2 değişimi, pH, karbonat sistemi