Gün: 30 Eylül 2020

Saat: 14:00 (GMT+3)

Konuşmacı: Dr. Öğr. Üyesi N. Berkay Başdurak

Başlık: Gelgit Sularındaki Küçük Ölçekli Nehir ve Dere Akıntısı Bulut Dinamiklerinin Modellenmesi

Çevrimiçi Seminer Serisi Dr. N. Berkay Başdurak’ın konuşması ile devam ediyor. Dr. Başdurak “Gelgit Sularındaki Küçük Ölçekli Nehir ve Dere Akıntısı Bulut Dinamiklerinin Modellenmesi” konusunda gerçekleştirdiği çalışması ile bizlerle olacak. Konuşma Zoom platformundan İngilizce olarak yapılacaktır. Sınırlı sayıda yer olacağını ve fazla kayıt olursa enstitü üyelerine öncelik verileceğini lütfen unutmayın. Aşağıdaki linke tıklayarak kayıt olabilirsiniz. Kayıt olduktan sonra toplantı kimliği şifresi Zoom üzerinden otomatik olarak e-mail adresinize gönderilecektir. 

 

Şimdi Kayıt Ol! 

 

Küçük nehirlerden ve dağlık akarsulardan denizlere yapılan deşarjların akıbeti, büyük nehir bulutlarının dinamiklerine göre çok az incelenmiştir. Küçük havzalardan gelen akışlar epizodiktir, kaldırma kuvveti ve ortam gelgit akıntılarına bagli değişen, düşük tuzluluğa sahip yüzey akıntı bulutu oluştururlar. Üç boyutlu, serbest yüzeyli, batimetreyi takip eden sayısal bir model olan Bölgesel Okyanus Modelleme Sisteminin (ROMS v3.0) bir uygulaması, gelgit akıntıları göze alınarak, denize giren küçük nehir çıkışlarına (≤10 m3s-1) uygulanmaktadır. Momentum dengesinin analizi, dinamik acidan farkli üç bölgeyi işaret etmektedir: (i) basınç gradyanı ve dikey gerilim sapmasının bulut dinamiklerini kontrol ettiği yakın alan, (ii) kaldırma kuvvetine dayalı bir orta alan ki burada basınç eğim, yanal gerilim sapması ve dönüş ivmeleri baskındır ve (iii) serbest gelgit akıntılarına bağlı yerel ivmelerin etkin olduğu bir uzak alan. Bu küçük akıntı bulutlarının farklı kaldırma kuvvetine ve nehir debisine tepkisi araştırılmıştır. Kaldırma kuvveti arttıkça, akıntı bulutları dar/uzun, tabana bağlı akışlardan radyal olarak genişleyen yüzey tabakası akışlarına dönüşür. Küçük çıkıs debileri akinti bulut tabakası içinde tabakalaşmayı teşvik ederken artan çıkış debileri ile bulut tabakası incelir. Coriolis etkilerinin önemli olduğu prototip büyük nehir akıntısı bulutları ile karşılaştırıldığında: (i) bu küçük bulutlarda rotasyana bağlı yayılma yoktur, kıyı teması azdır ve (ii) akıntı bulutu, çevredeki gelgit akıntılarından güçlü bir şekilde etkilenerek gelgit akıntı bulutu oluşturur.

Anahtar Kelimeler: Küçük ölçek, nehir akıntısı bulutu, akıntısı bulutu dinamiği

Biyografi

Yüksek lisans derecesini ODTÜ İnşaat Mühendisliği Hidrolik anabilim dalında aldı. Doktora derecesini kıyı oşinografi mühendisliği alanında 2010 yılında Florida Üniversitesi'nden aldı. Bodega Deniz Laboratuvarı (California Üniversitesi, Davis, Amerika) ve Leibniz Baltık Denizi Araştırmaları Enstitüsü'nde doktora sonrası çalışmalarının ardından, kısa süre önce ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Fiziksel Oşinografi bölümüne katıldı.

Uzmanlık alanı haliçler, kıyı ve denizlerdeki fiziksel olayları kapsar. Araştırma ilgi alanları gelgit ve rüzgarla yönlendirilen haliç akışı için girdap vizkozitesi parametrelendirmesi, değişen atmosferik baskı altında küçük ölçekli nehir akıntısı bulutları, küçük ölçeklerde yüzey tabaka türbülansı (küçük ölçekli cephesel dinamikler) gibi çok çeşitli konuları kapsamaktadır. Geleneksel oşinografi ve akışkanlar dinamiği ara yüzeyindeki fiziksel olaylar ile ilgilenmektedir.